Bonsaigrund, Myrsine, steg-för-steg-beskrivning

Färdig.
Färdig. Stammen har förankrats i krukan med ståltråd för att klara att stå ute i blåsten fram till frosten. Nedan följer en beskrivning av hur vi kom hit, jag och plantan.
Ursprungsmaterialet, med jorden bortrensed från rötterna.

Ursprungsmaterialet, inte vidare likt ett träd, va? Här med jorden bortrensed från rötterna. Det tog närmare 45 minuter att göra.

Rötterna inann beskärning.

Rötterna innan beskärning.

Rötterna efter beskärning. En del rekommenderar en mera u-formad rotbeskärning, men jag vill ha alla de stora rötterna utåt åt sidorna, för att senare kunna plantera på ett något annat vis. Vi får hoppas att det också fungerar.

Rötterna efter beskärning. En del rekommenderar en mera u-formad rotbeskärning, men jag vill ha alla de stora rötterna utåt åt sidorna, för att senare kunna plantera på ett något annat vis. Vi får hoppas att det också fungerar. Tanken med rotbeskärningen är så klart att det bildas många nya, mindre rötter, som passar bättre i en grund skål.

Ursprungsjorden - med kvarts, kisel och lite skumgummi (!) i – återanvänds men blandas ut med lite sand och en del ny blomjord. För näring och "luftighet".

Ursprungsjorden - med kvarts, kisel och lite skumgummi (!) i – återanvänds men blandas ut med lite sand och en del ny blomjord. För näring och "luftighet".

En vanlig "amatörbonsaikruka", inte jättefestlig, men heller inte fel.

En vanlig "amatörbonsaikruka", inte jättefestlig, men heller inte fel. Cirka tolv centimeter bred.

Hålen i botten är essensiella för god vattengenomströmning. Ett träd i naturen växer ju inte i ett slutet rum.

Hålen i botten är essentiella för god vattengenomströmning. Ett träd i naturen växer ju inte i ett slutet rum. Rötterna får inte ruttna.

En bit disktrasa används för att täcka hålen i krukans botten, så att jorden inte trillar ut. Ett finmaskigt stålnät hade så klart varit att föredra, men det hade man ju inte hemma. Ju! Kanske ruttnar, men då har jorden "satt" sig.

En bit disktrasa används för att täcka hålen i krukans botten, så att jorden inte åker ur. Ett finmaskigt stålnät hade så klart varit att föredra, men det hade man ju inte hemma. Ju! Kanske ruttnar disktrasan, men då har nog jorden redan "satt" sig.

En bit ståltråd vikt som ett T ska hålla nätet på plats.

En bit ståltråd vikt som ett T ska hålla nätet på plats.

Halva grejen med att pyssla om sina växter är ju att göra fint. Även där det kanske inte syns. En hobby är en hobby.

Halva grejen med att pyssla om sina växter är ju att göra fint. Även där det kanske inte syns. En hobby är en hobby.

Krukans undersida. Så, nu sitter disktrasan stadigt på plats. Tjusigt va?

Krukans undersida. Så, nu sitter disktrasan stadigt på plats. Tjusigt va? (Ledsen för bildkvalitén.)

Ett tunt lager lecakulor och sand ska se till att fuktigheten är den rätta.

Ett tunt lager lecakulor och sand ska se till att fuktigheten är den rätta.

Nu har plantan stoppats i jorden och grenarna beskurits. Ta bort grenar så att de inte sticker ut på samma höjd från stammen. Det ger bästa "trädintrycket". Dessutom har grenarna lindats med silverbeklädd ståltråd och böjts ut för att börja växa in i sin framtida form. Likt ett träd snarare än ursprungsmaterialets buskliknande form. Det går också bra att använda koppar- eller aluminiumtråd. Bara den inte kan rosta. Och se till att inte ståltråden sitter för hårt runt grenar och stam. De ska ju kunna växa till sig.
Nu har plantan stoppats i jorden och grenarna beskurits. Grenarna har tagits bort så att de inte sticker ut på samma höjd från stammen – enligt ”varannanmetoden”. Det ger bästa ”trädintrycket”. Dessutom har grenarna lindats med silverbeklädd ståltråd och böjts ut för att börja växa in i sin framtida form. Likt ett träd snarare än ursprungsmaterialets buskliknande form. Det går också bra att använda koppar- eller aluminiumtråd. Bara den inte kan rosta. Och se till att inte ståltråden sitter för hårt runt grenar och stam. De ska ju kunna växa till sig.
Så här ser nu hela Myrsine-plantan ut uppifrån. Ganska nöjd faktiskt! Så är det bara att vänta på att stam och grenverk ska grova till sig. Nästa beskärning kommer i maj. Då kommer uppdatering.

Så här ser nu hela Myrsine-plantan ut uppifrån. Ganska nöjd faktiskt! Så är det bara att vänta på att stam och grenverk ska grova till sig. Nästa beskärning sker i maj. Då kommer uppdatering.

/P

Annonser

15 responses to “Bonsaigrund, Myrsine, steg-för-steg-beskrivning

 1. Pingback: Tre timmars påtande ger en grund till en bonsai – för den som har tålamod [UPPDATERAD] « Pelletsmaskinen

 2. nattensbibliotek

  Men vilket ambitiöst inlägg…. Bilderna gör att man fattar direkt! Toppen!

  • pelletsmaskinen

   Tack Siri. Det är ett jäkla jobb i wordpress usla admin-system att mecka ihop så mycket bilder, så det är väldigt trevligt när någon gillar’t. Lyckas inte heller få till typografin i bildtexterna lika rakt igenom. Men, men. (Jag måste nog snart flytta till egen domän, så att jag kan installera lite underlättande wp-applikationer.)

   Är du också en odlare? /P

 3. nattensbibliotek

  Nej, men jag gillar små växter som hålls kort. Jag har ett myrten som jag klipper ner som en boll. Den är rätt fin. När jag sköter den. Här är bild när jag glömt bort den ett tag:
  http://nattensbibliotek.wordpress.com/2009/03/15/anarkism-i-blomsterlandet/

  • pelletsmaskinen

   Symbolisk bild där, Siri! En bit av naturen som inte riktigt vill hålla sig inom ramarna minsann. En grenarnas anarkist. /P

 4. Kan bara säga: Aha (med upplevelse som ändelse!)

  • pelletsmaskinen

   Nu mår just den där tyvärr inte alls bra just nu. Inte alls bra. Men jag har satsat på kvantitet, så det finns fler … /P

 5. katarinagrondahl

  Du är galen! Men på ett bra sätt såklart.
  Jag har visst inte hittat hit förrän nu, konstigt.

  Shit vilket pillande med blomman. Jag ska göra en basilika-bonsai. Jag ger det 20 minuter, har den inte tagit sig så får det vara.
  /K.

 6. pelletsmaskinen

  Meddelas kan
  1) att den här plantan förmodligen inte kommer att överleva. Kanske sådde jag inte nog djupt, eller så torkade plantan ut för mycket vid något tillfälle.
  2) det här blogginlägget är bland mina mest lästa. Cirka tio personer kommer hit från Google per vecka.
  /P

 7. Dot

  Ja har följt din steg för steg på min myrsine.. Fast me u-beskäring.. Så krossade ja lekakulorna ist för att använda sand.. Har bara gått 3 dar men än så länge värkar den må fint.. Hoppas den klarar sej lite bättre..
  Ger den lite näring nån gång i veckan å låter den stå på inglasad balkong i söderläge.. Lägger upp en bild om ett par månader om de går bra me den.. 🙂

 8. Hur gick det med plantan? Dog den, som du misstänkte i din senaste kommentar?

 9. Erik

  Hej!
  Du kanske inte är aktiv här längre men jag skriver ändå 😀 Jag är själv en bonsai-entusiast och kommer därför ge dig några saker att tänka på om du fortfarande är intresserad av bonsai.

  – Använd CoopXtra:s icke klumpbildande kattsand utblandat med en liten del barkmull, detta ger dig oerhört bra dränering.

  – När du lindar trädet ska detta utföras så att det inte finns något utrymme mellan tråd och gren, man byter sedan tråd precis innan tråden börjar bita in i barken på trädet.

  – Jag skulle själv ha låtit trädet utveckla en mycket mer massiv rotklump eftersom trädet är helt beroende av sina rötter, beskärs dem för hårt då trädet inte är tillräckligt starkt resulterar detta ofta i ett dött träd.

  – Förankra trädet i krukan genom att dra koppartråd genom dräneringshålen, sedan upp över rotklumpen. Tråden spänns genom att tvinna de två ändarna på tråden samman med en tång.

  Jag hoppas inte jag framstår som en besserwisser, det är inte min mening.. Jag hoppas du fortfarande sysslar med bonsai!

  Mvh// Erik

  • pelletsmaskinen

   Hej! Bra tips!
   Jag har flera nya ”på gång”, de står numera bara i kruka och växer till sig innan beskärning och uppbindning. Har bland annat en fin liten tall som snart är redo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s