Antingen blir man smart av att se det här, eller så rör det till saker och ting. Jag har, helt ärligt, ingen aning

Wow wow, såja såja, ta det lugnt nu, bruden! Chilla!

Först förklarar hon pedagogiskt vad mörk materia är, och hur man kan veta att den finns. När man har tappat hakan och börjat fatta att ja, kanske är du och dina polare ganska clever, går hon så vidare till mörk energi. Då blir det genast lite… hm, svårare. Att förstå.

Men ungefär så här. Eftersom vi kan räkna ut att rummet i sig själv expanderar i universum, och har lyckats bevisa, i motsats till vad man trodde, att ökningen av rummet accelererar, måste det finnas en energi, som vi inte vet vad det är – bara matematiskt bevisad – som står för denna acceleration. Eller nåt sånt.

Denna energi står för 75 procent av allt som existerar i universum. Alltså, av ALLT som finns, vet vi inte vad sjuttiofem procent är. Över. Huvud. Taget.

 

Kanske kan en matematiskt beräknad ny partikel förklara saken. Kanske kan en del försvunnen energi i de senaste partikelacceleratorerna bli beviset. Men försvunnen energi är det, tyvärr, gott om i modern fysik – http://www.ted.com/index.php/talks/patricia_burchat_leads_a_search_for_dark_energy.html

/P


Tillägg: Om ni fixade den där, är det här nästa:
http://www.ted.com/index.php/talks/brian_greene_on_string_theory.html
Äntligen en grafiskt tjusig förklaring av stringteori! Faktiskt ganska enkel att förstå. Tror jag. Men man måste acceptera tio extra dimensioner.

/P


Tillägg 2: Och sedan tittar man på en skojig och lite småfånig kille från Manchester som förklarar resten, inklusive partikeln som saknades i första historien – http://www.ted.com/index.php/talks/brian_cox_on_cern_s_supercollider.html

/P


Tillägg 3: Den här killen är sorgesamt nog den sämsta föreläsaren av de fyra. Det gör det hela … ganska svårt.
Han gillar i alla fall inte stringteorin – han gillar corallrev och att surfa – men använder samma byggstenar. Till exempel vår vän den okända partikeln från tidigare föreläsningar.

I den här killens universum finns det 244 dimensioner och de ser ut så här, matematiskt (jepp, det fina är den matematiska formeln under representerad grafiskt. Ringarna representerar de områden där det borde finnas partiklar eller krafter, som vi ännu inte hittat. De två vita prickarna är partikeln från föregående exempel.):


http://www.ted.com/index.php/talks/garrett_lisi_on_his_theory_of_everything.html

/P

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Länkar, bloggar och rekommendationer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s